Robotii si inteligenta artificiala
Inteligența Artificială este un subiect controversat. Oamenii sunt de acord că roboții pot lucra in fabrici, dar nu s-a ajuns la un răspuns dacă roboții pot fi inteligenți cu adevărat. Inteligența artificială e greu de definit, o idee ar fi că ea incearcă să replice modul cum omul gândește. Asta ar presupune faptul că un robot ar putea să invețe singur, să aibă logică, să poată crea idei originale și să poată vorbi. Inteligența artificială din ziua de azi nu este deloc aproape de acest ideal, dar poate replica anumite elemente din capacitatea intelectuală a unui om.
Roboții moderni pot rezolva probleme. Procesul este oarecum simplu: robotul preia informații precum un om, le compară cu datele deja existente si iși dă seama ce inseamnă informația preluată. Așa el poate să execute multe scenarii posibile și să prezică rezultatul. Totuși, programele sunt limitate și roboții pot rezolva o problemă numai dacă sunt programați pentru acea problemă.
Inteligența artificială a făcut roboții capabili de a invăța in capacitate limitată. Ei pot recunoaște anumite actiuni, sub-domeniul care se ocupă cu asta fiind Invățarea Automată. Aceasta presupune preluarea informațiilor si organizarea lor intr-un mod eficient, robotul fiind capabil de a distinge dacă evoluția lui este pozitivă sau negativă. Astfel, roboții pot să invețe să meargă, să iși mențină echilibrul, să replice mișcări ale omului, fără a fi programați de la inceput să facă astea.
Oamenii incă nu și-au dat seama cum mintea noastră funcționează, și nu pot avea un mod concret despre cum inteligența artificială ar trebui să fie. Inteligența artificială este in mare parte teoretică. Totuși, a evoluat mult in ultimele două decenii.