top of page

Istorie

Este posibil ca bazele roboÈ›ilor să fi concepute chiar î.Hr. Insă, fiind restricÈ›ionate de mecanică, roboÈ›ii antici erau pur È™i simplu niÈ™te maÈ™inării automate, capabile de a indeplini doar un scop.

Ideea de mașinărie automată apare in mitologie, de exemplu servitori mecanici care au fost construiți de zeul grec Hefaistos, sau statuia mitică a lui Pygmalion care a prins viață.

In secolul IV î.Hr. matematicianul grec Archytas a construit o pasăre care funcÈ›iona cu aburi numită ,,Porumbelul”. MaÈ™inăria era goală inăuntru si umplută cu aer sub presiune, cu un ventil care se deschidea si inchidea folosind o contragreutate. Heron din Alexandria, in jurul anilor 10-70 d.Hr., a construit si el multe maÈ™inării automate, descrise ca fiind propulsate de presiunea aerului, aburi, si apă.

Inceputul mașinăriilor automatice are loc odată cu inventarea turnului ceasului astronomic al lui Su Song, inventator chinez, in aproximativ 1000 d.Hr.. Mecanismul putea fi programat să facă sunete de tobe, pe ritmuri diferite.

Leonardo da Vinci crează conceptul unui robot umanoid in jurul anului 1495. In caietele lui, redescoperite in 1950, se pot observa desene detaliate a unui robot cu armură, care putea să îÈ™i miÈ™te mâinile, capul si falca.

In secolul al XIV-lea, au apărut noi posibilități de crearea roboților, odată cu descoperirea ceasului mecanic. Insă, roboții de atunci erau mult mai diferiți de ce există azi. A fost posibilă acum secvențarea unor mișcări fără a fi nevoită intervenția unui om.

            In 1928, in Londra, la o expunere ale modelelor de inginerie, W.H. Richard venit cu un robot numit Eric, unul dintre primii roboÈ›i umanoizi. Robotul avea un corp făcut din aluminiu, cu 11 electromagneÈ›i si un motor cu o baterie. Robotul putea să-È™i miÈ™te mâinile È™i picioarele si putea fi controlat cu o telecomandă sau cu vocea.

            In 1948, William Grey Walter îi construieÈ™te pe Elmer È™i Elsie, care sunt printre primii roboÈ›i mobili. Ei puteau să recunoască coliziuni in împrejurimi, si puteau să găsească calea la o staÈ›ie de reîncărcare când nu mai aveau baterie. Ei erau înceÈ›i si de obicei erau descriÈ™i ca ,,È›estoase”. Cu aceÈ™ti roboÈ›i, Walter voia să demonstreze cum un număr mic de neuroni pot crea comportamente foarte complexe.

            Primul robot industrial, si totodată, primul robot programabil si operat digital a fost inventat de George Devol in 1954. Acum fundaÈ›ia industriei roboticii moderne a fost creată. Devol a vândut robotul la General Motors in 1960, unde a fost instalat in New Jersey să ridice bucăți fierbinÈ›i de metal.

            RoboÈ›ii moderni acum sunt capabili de a rula sisteme de operare, iar unul special pentru roboÈ›i deja există. Incă se lucrează acum la maÈ™ini care pot să se conducă singuri, sau roboÈ›i care pot citi. Baxter, de exemplu, este un robot industrial care poate memora miscările unui om È™i le poate executa precis.

bottom of page