top of page

Roboti umanoizi si

androizi

Roboții umanoizi sunt construiți să replice forma unui om. Structura lor poate fi cu scopuri funcționale, cum ar fi interacțiunea cu unelte ale oamenilor, cu scopuri expermientale, cum ar fi studierea locomoției bipede, sau cu alte scopuri. Există unii roboți umanoizi care au capul construit in forma capului unui om, cu ochi, gura, si nas.

Androizii sunt roboÈ›ii umanoizi, dar imbunătățiÈ›i estetic pentru a semăna mai mult cu oamenii. RoboÈ›ii umanoizi funcÈ›ionează È™i in domeniul social, interacÈ›ionând cu oamenii. Forma lor asemănătoare cu a noastră permite omului de a relaÈ›iona mai uÈ™or cu un robot.

​

Nao este un robot conceput in 2004 și completat in 2008. El este capabil de a juca fotbal și a participat in competiția anuală de roboți RoboCup, fondată in 1997.

​

 Robotul ASIMO, creat de Honda a fost introdus in 2000, conceput ca un asistent multi-funcÈ›ional. Asimo e capabil să meargă È™i să fugă cu o viteză de maxim 9 kilometri pe oră. El are două camere in vizorul negru ce seamănă cu doi ochi. Acestea îi permit să aprecieze distanÈ›e È™i să poată să recunoască obstacole.

​

            Incă nu există androizi construiÈ›i complet, dar momentan există prototipuri in Japonia, Singapore, È™i Coreea de Sud. KITECH acum cercetează si construieÈ™te un android numit EveR-1, capabil de a avea expresii faciale È™i de a avea conversaÈ›ii simple.

 

            Androizii cresc insă o problemă etică. ExperÈ›ii incă nu sunt siguri dacă roboÈ›ii pot fi folosiÈ›i ca niÈ™te arme. Drepturile roboÈ›ilor reprezintă obligaÈ›iile morale pe care societate le are asupra roboÈ›ilor, asemeni drepturilor oamenilor sau ale animalelor. Acestea includ dreptul la libertate È™i existență, È™i libertatea de exprimare È™i gândire. TotuÈ™i, experÈ›ii consideră că nu o să fie nevoie de aceste drepturi până in cel puÈ›in 2020.

Nao

Asimo

bottom of page